Posts

Clinton Hill Kitchen

clinton hill coop kitchen renovation

For Sarah, who works in finance, and Becky, who works for a media company, the kitchen renovation was some time in the making. Sarah had been living in the one-bedroom, one-bathroom apartment since 2010 (with Becky joining her in 2013) and had her sights set on overhauling the kitchen from the get-go.

A previous renovation had tiled off the kitchen, chopping up the open living space and giving guests a clunky raised border to trip over. White appliances and heavy cabinetry were outdated, and the kitchen’s generous square footage wasn’t all that useful for hosting or entertaining. Great space to stand around in, but not much else.

 

SWEETEN_Becky_Kitchen-Before-01

SWEETEN_Becky_Kitchen-Before-03

At the start of the project, Sarah envisioned limiting cabinet installation to one wall and contemplated adding an island, but after a design consultation, she decided to re-work the game plan. Thankfully, Alan was up for anything. “Alan’s really a nice guy, super trustworthy and very patient,” Sarah said. “He was willing to wait throughout that time while I was re-designing things.” The new plan was worth the hold-up: they would tear out the L-line of cabinetry and use multiple variations on open and closed storage on each of the walls and in a central island. Plus, they geared up to create a new entry connecting the kitchen to the hallway, improving the flow around the apartment.

clinton hill kitchen renovation

SWEETEN_Becky_Kitchen-06

SWEETEN_Becky_Kitchen-08-10

Becky and Sarah found inspiration from a previous project for the striking white-on-wood contrast that now unites the new space. “I had redone my radiator covers and my windowsills with white Caesarstone slabs and I thought it would look nice to match that,” Sarah said. Her original vision paired the white stone composite with gray cabinets, but after looking through Ikea photo pairings, a warmer, walnut-inspired wood started to feel like a better match.

To give the Ikea base cabinetry some added oomph, Sarah chose custom doors from California-Ikea-one-upper Semihandmade. Semihandmade also provided coordinating custom paneling for the new island – a gorgeous detail with the stark white waterfall countertop. The island’s added storage freed Becky and Sarah to be more adventurous with other cabinetry choices. They skipped an upper line of cabinets on the most visible wall and went with slim open shelving made from recycled wood. White globe pendants and sconces from Schoolhouse Electric are anchored on an intricate porcelain backsplash tile from Stonesource; the tile’s folded paper-style pattern adds another level of visual detail in barely-there-beige.

The floor is where Alan and his team really earned their oats. The kitchen floor now matches the rest of the apartment’s original tongue and groove parquet—thanks to Alan’s painstaking work to cut and stain new flooring to match the original (and no longer available) planks.

SWEETEN_Becky_Kitchen-07

SWEETEN_Becky_Kitchen-05

SWEETEN_Becky_Kitchen-03-04

clinton hill kitchen renovation

The finished product looks amazing, and Sarah now has some hard-earned wisdom to share. “I probably could have timed the delivery of everything better,” she admits. The summer-long process paused when the cabinets beat the doors’ arrival by a few weeks, and delivery of a few additional custom pieces dragged until January. Her advice to future renovators: temper your eagerness to get started, knowing that your patience will pay off with a more reasonable timeline (and with all of your packages in place).

 

Custom Woodwork in Manhattan Kitchen

A one-bedroom in a coveted West Village condominium designed by famed architect Emery Roth offered a multitude of positives to a new Manhattan buyer: Impossibly desirable location, soaring ceilings, deep closets, residential amenities, and a quiet retreat for work or play. But this lovely home’s kitchen was relegated to a tight little galley, and though the finishes were once beautiful, the dark and heavy cabinetry blocked light and cut access to the living and dining rooms. Eric, the new owner, came to Sweeten to find a contractor who could smoothly navigate the management requirements in this pre-war building and bring a serious carpentry and craftsmanship approach to flow and finishes in the kitchen.

custom wood cabinets

Making real design changes to a pre-war pad can prove rather daunting – many of Manhattan’s most sought-after buildings have deep historical roots, celebrity architect imprints, and cautious alteration agreements that limit updates. Eric saw an opportunity to open up the kitchen in his new place and posted his renovation project on Sweeten — we matched him with Sweeten Expert Alan, a cabinet and millwork specialist who could also manage strict building requirements and oversee all aspects of the project.

For Alan, designing new custom cabinetry to lighten the space was the easy part. Finding a way to incorporate more natural light and reconnect the rooms was the primary challenge. Eric had hoped to take down the entire wall separating the kitchen and living room where the paneled fridge stood, but the building’s interior pipes stood in the way, so the crew decided to open the wall with a large pass-through instead. The team also planned to replace floors throughout the apartment and targeted the old-school linoleum in the kitchen as a starting point.

SWEETEN_Eric_Kitchen-Before-01

Alan stripped the black and white linoleum squares and laid white oak planks down in their place, finished with a glossy clear stain throughout the entire apartment. The cabinets were torn out and replaced with a detailed custom oak set, mostly constructed and completed onsite. Incorporating a lot of glass into the design, Alan created open, closed, and shelving variations in a combination of natural-stained and painted white finishes. The new pass-through provides light from the kitchen window and the living room windows in both directions, and Alan played up the new light with windowed display cabinets above the counter and bar.

manhattan galley kitchen

bar counter kitchen remodel

custom cabinetry

To make the partial wall and new footprint more functional, Alan moved the refrigerator to the adjacent wall and constructed a food pantry to mimic the rest of his oak cabinetry, finished with heavy metal hardware and pulls. Ivory Caesarstone countertops replaced black granite, and an undermount brushed stainless steel sink with matching faucet were installed. Because the kitchen’s back wall is so visible from the living room, the team went with a neutral, luminous glass-tiled backsplash and open shelving above the sink. New stainless steel appliances, including a hefty gas burner, contrast with the warm wood and are easy to keep clean. Alan took Eric’s vision for more light very seriously, adding a number of under-cabinet and recessed sources, as well as a striking ceiling fixture centerpiece. As a bonus, Alan constructed a bar counter on the living room side of the pass-through, perfect for open entertaining.

kitchen open shelving

glass tiled backsplash

oak cabinetry

Transforming an Uptown Kitchen

Last summer we began a full gut renovation of a 3 bedroom, 3 bathroom apartment on the Upper East Side.  The owners passion for cooking put a lot of emphasis on the design and function of a galley kitchen.  Incorporating thoughtful storage space, easily accessible small appliances and enough room for state of the art commercial grade range, this kitchen has just about everything.  See the whole article on the Sweeten.com website. domain check  Take a look…

image

http://blog.sweeten.com/inspiration/five-design-tricks-transform-uptown-kitchen/

Portfolio Items